Hva gjør du med pus i sommerferien?

katt ligger på brygga med solnedgang i bakgrunnen

Før vi fikk Sharma snakket vi om og planla godt hva vi skulle gjøre med katten i feriene, og spesielt den lange deilige sommerferien. Nå er sommeren her og ferien er enten i gang eller rett rundt hjørnet for de fleste. Men hvilke alternativer har pusen din i ferien?

Dyrebeskyttelsen antar at det i dag er over 800 000 katter i Norge hvorav 100 000 av disse er hjemløse. Hvert år skaffer familie seg katt uten å ha tenkt gjennom hva dette vil innebære i ferien. Dermed sprenges kapasiteten til hjelpeorganisasjoner for hjemløse katter hver eneste sommer. Familiene har ingen plan for katten i ferien og forlater den uten tilsyn eller setter den ut for å klare seg selv.

katt i bur mens jente klapper den
Her besøker jeg FOD-gården i Oslo, de har ikke plass til alle kattene som dumpes hver sommer.

Her kommer 5 tips til hva du kan gjøre med pusen din i sommerferien:

Avtal med en snill nabo å se til pus mens du er borte. Katten din trives nok best hjemme, spesielt om den har katteluke med chipkontroll den er vant med. Sannsynligheten for at du skal på ferie samtidig som alle naboene dine er liten, så hvorfor ikke spørre en nabo om de kan gi katten din mat, friskt vann og litt kos hver dag mens du er på ferie. Kanskje naboen din også har katt og dere kan avtale feriepass for hverandre?

Familie og venner kan ha pus boende hos seg mens du er på ferie. Mamma og pappa har en innekatt, Poosky, som har vært på besøk hos bestemor i ferier siden den var liten, og han elsker å dra på sommerferie til bestemor. Bestemor er også glad for å få selskap i sommerferiene. Poosky koser seg så på ferie at han som regel ikke vil hjem igjen.

Hvis du har noen i familien som kan være kattevakt er det lurt å lære opp katten til å være der fra den er liten. Da blir det lettere å ta den med i bilen til feriestedet sitt hver sommer. Det lureste er å holde katten inne hos kattepasseren, eller eventuelt gå turer i bånd slik som Poosky gjør.

Poosky i bånd ute på ferie hos bestemor

Planlegg en kattevennlig ferie. Vi har feriehus på vestlandet og Sharma har vært med oss på ferie siden hun var liten. Hun liker ikke den lange bilturen, men storkoser seg når vi kommer frem. Ved feriehuset er det stor hage og ingen andre katter. Første året gikk hun først ute i bånd og så uten bånd sammen med oss for å bli kjent i området. Det tar lang tid å tilvenne en katt et nytt sted, så ikke slipp katten løs på hytta for tidlig. Nå er vi ute med Sharma den første tiden før hun får gå fritt, og så er hun alltid inne på natten. For Sharma tror jeg dette er den beste sommerferien hun kan tenke seg.

Kanskje du kan ta med katten din på hytta fra den er liten, så kan pus være med på hyttetur med resten av familien? Jeg har lite erfaring med å ta med seg katt på campingvogn eller i båten, men dette kan fungere for noen katter dersom de venner seg til det fra de er små. Telttur kan være et alternativ som Sharma og jeg har prøvd ut (les mer her), og etter min erfaring er det ganske utfordrende. Vær gjerne kreativ med planlegging av kattevennlig ferie, mens husk at tilvenning fra de er små er viktig. Ikke planlegg to uker i campingvogn med katten din uten å teste det noen netter og helger før dere tar fatt på sommerferien.

katt på rekkverk som ser utover hagen
Sharma med utsikten over hele tomten ved feriehuset på vestlandet

Dyrebeskyttelsen anbefaler å ha katten inne i minimum 4 uker på et nytt sted før den slippes ut. De får hvert år mange henvendelser fra fortvilte katteeiere hvor pus har blitt borte når bekjente passer den, nettopp fordi katten ble sluppet ut etter bare noen dager.

Mange kattepensjonater drives på en god måte og er et alternativ i sommerferien. Finn et sted som er renslig, hvor katten din kan gå fritt ute, ikke bare sitte i bur, og som kan gi deg oppdateringer underveis i ferien med hvordan katten din har det. Gjør research god tid i forveien, snakk med bekjente om deres erfaringer, les anmeldelser og finn en seriøs aktør.

Passpus.no er en nettside som tilbyr kattepass hjemme hos deg i ferien. Foreløpig er de hovedsaklig i Oslo, Akershus, Bergen og Moss. Her kan du avtale at en kattepasser kommer hjem til deg en eller flere ganger om dagen hver dag mens du er på ferie. De gir pus mat, vann og ren kattedo og tar seg tid til å kose og leke med katten din. Bonus er at de kan hente posten og vanne plantene dine i tillegg uten ekstra kostnad.

Viktig å huske på før sommerferien:

  1. VIKTIGST av alt er å ID-merke og kastrere katten din uansett hva slags ferieplaner den har!
  2. Hvis pus skal være med på utenlandsreise må du følge opp med veterinæren din om vaksiner og pass til katten din i god tid.
  3. Planlegg ferien i god tid! Naboer, familie og kattepensjonater blir fort fullbooket på sommeren, så jo før jo bedre.
  4. Sikre pus godt i bilen hvis den skal være med på biltur, selv om det bare er kort vei til kattepasser bestemor. Det beste er et bur som er festet med sikkerhetsbelte.
  5. Følg opp pus for å sørge for at hen har det bra, enten hos bestemor, en snill nabo, kattepensjonat eller Passpus. Sørg for å få tilsendt noen bilder av katten din så du vet at pus blir tatt godt hånd om mens du nyter sommeren.
Sharma har inntatt sin plass mens uværet herjer på vestlandet i skrivende stund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.