Slik kommuniserer katten din

Kattens språk

Katter bruker kroppsspråk for å kommunisere seg imellom. Den vil også forsøke å bruke kroppsspråk for å kommunisere med deg, sin eier. Derfor er det nyttig for deg og din katt om du kan forstå hva katten prøver å fortelle deg.

Under finner du en en enkel guide til å tolke din katt:


Som kattunge bruker katten ofte mjauing for å kommunisere med sin mamma. Dette er noe den tar med seg videre og ofte bruker i kommunikasjon med sitt menneske: DEG. Derfor er det ikke uvanlig at din katt mjauer til deg, spesielt når det er noe den vil ha. Hva katten prøver å fortelle deg avhenger av på hvilken bokstav den vektlegger i sitt MJAU.

Mmhrr – hilse eller lokke

Hvis katten kun bruker den første bokstaven i mjauet, ingen vokaler, høres det ut som mhrn-lyden, eller mrrr. Det kan høres på god avstand og er kraftigere enn maling. Lyden brukes når katten din vil oppnå kontakt, si «Hei!».

Når lyden starter mer brått kan hensikten til katten din være å lokke på deg på avstand, den prøver å si at den vil ha kontakt med deg. Det samme gjelder hvis mhrn-lyden går opp i tonehøyde på slutten.

Mjjjjau – au

Mjauing med lang i-lyd kan høres ut som et hvinende mjau. Det viser at katten din opplever smerte eller ubehag. Hvis du ved et uhell trår på katten sin halen kan du høre den lyden. Lyden betyr «Au! Det gjorde vondt!». Jo lenger eller sterkere i-lyd, jo sterkere er ubehaget.        

Mjaaau

Når katten din legger vekt på a-en i mjauet sitt betyr det at den vil ah noe. Mjauet sier dessverre ikke noe om HVA katten ønsker, dette må du tolke selv. Sitter katten din ved matskålen og sier «mjaaaau» vil den ha mat. Hvis den «mjaaauer» ved utgangsdøra vil den ut. Sitter den foran sofaen og ser på deg mens den sier «mjaaau» vil den nok opp på fanget og ha kos.

Jo lengre a-en i mjauet er, jo sterkere er kravet. Hvis du har en katt som «mjaaauer» støtt og stadig har du kanskje skjemt bort katten din. Katten din har dressert deg til å gi den det den ønsker.

Mjauuu

Har katten din mast på deg lenge uten å få det som den vil kan katten bli frustrert. Da kan du høre et «mjauuu». Lyden går da gjerne ned i tonehøyde. Jo mer langtrukken u-lyden er, jo sterkere er frustrasjonen, og du kan ofte høre frustrasjonen øke i takt med hvor lang u-en i «mjauuuet» er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.